Biały, Piękny Uśmiech

środa, 29 września 2010

Próchnica - skąd się wzięła i dlaczego nas dręczy? (cz.2)

Czy tylko cukier?

Spożywanie kwaśnych potraw, a w szczególności napojów, tak bardzo dziś popularnych powoduje często dodatkowe spustoszenie w naszych zębach, a głównie w zębach naszych dzieci. I to nie tylko popularna Cola ale także te "zdrowe" soki z kartoników czy butelek, zawierające tyle witamin czy też modne ostatnio "wody smakowe". To właśnie te kwasy dostarczane bezpośrednio do jamy ustnej przyczyniają się do niszczenia zębów.
I nie są tu potrzebne żadne bakterie żywiące się cukrem.

To właśnie kwas rozpuszcza nasze szkliwo, to wspaniałe twarde szkliwo (7 w skali twardości Mohsa), najtwardszą tkankę żywego organizmu, której odporność na zgniatanie wynosi ok 300 MPa (Mega Pascali). 
Ale odporność na kwasy wynosi zero.

Eksperyment :
Spróbuj delikatnie pozgrzytać zębami. Teraz nabierz do ust niewielką ilość soku wyciśniętego z cytryny i rozsmaruj językiem po zębach. Poczekaj chwilę i spróbuj teraz pozgrzytać zębami. Jest różnica?
Za tę różnicę odpowiada kwas który naruszył strukturę Twojego szkliwa. Czy teraz będziesz miał dziurę w zębie? 
NIEEE! Bo twój organizm jest po prostu wspaniały i poradzi sobie z tym problemem produkując duże ilości śliny. Ślina zawiera związki które zobojętnią kwas, oraz minerały które mogą "załatać" mikroskopijne ubytki szkliwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz